ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΣΥΣΤΗΜΑ HACCP (CODEX ALIMENTARIUS)
Η μελέτη HACCP είναι μία συστηματική προσέγγιση για την αναγνώριση & την εκτίμηση της επικινδυνότητας καθώς και τον έλεγχο των μικροβιολογικών, χημικών και φυσικών κινδύνων σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας ενός τροφίμου, από την εισαγωγή των πρώτων υλών μέχρι την παράδοση του τελικού προϊόντος στον πελάτη.
Το σύστημα HACCP στηρίζεται στις εξής επτά βασικές αρχές:
Αρχή 1. Αναγνώριση και αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων και καθορισμός προληπτικών μέτρων για τον έλεγχό τους.
Αρχή 2. Καθoρισμός των Κρισίμων Σημείων Ελέγχου.
Αρχή 3. Προσδιορισμός των κρίσιμων ορίων.
Αρχή 4. Εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου.
Αρχή 5. Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών.
Αρχή 6. Καθορισμός διαδικασιών επαλήθευσης του συστήματος HACCP.
Αρχή 7. Τεκμηρίωση συστήματος και τήρηση αρχείων.
ΠΟΣΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ;
Ο χρόνος πιστοποίησης μιας επιχείρησης – εγκατάστασης, εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που αφορούν αρχικά την άδεια λειτουργίας της επιχείρησης και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα που τη συνοδεύουν, το μέγεθος της επιχείρησης, των αριθμό των εργαζομένων, παρεμβάσεις που ενδεχομένως να απαιτούνται στις υποδομές της επιχείρησης ιδιαίτερα εάν πρόκειται για πιο παλιά εγκατάσταση. Για μικρές επιχειρήσεις που δεν απαιτούν σημαντικές αλλαγές στην υλικοτεχνική υποδομή και καλύπτουν τις νομοθετικές απαιτήσεις ο χρόνος κυμαίνεται από 1 έως 6 μήνες.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;
Η εφαρμογή και η πιστοποίηση σύμφωνα με HACCP ή το πρότυπο ISO 22000 πρωταρχικά, αφορά τη συμμόρφωση του οργανισμού με τη σχετική εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Εκτός του ότι προσδίδει πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνσιμού, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη είναι η εξέλιξη της επιχείρησης μέσω της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών – πελατών καθώς και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών, αναφορικά με την ικανότητα της επιχείρησης να παρέχει ασφαλή τρόφιμα.